Pizza, danie włoskiego pochodzenia okazujące się ze spłaszczonej tarczy ciasta chlebowego z dodatkiem oliwy z oliwek, oregano, pomidorów, oliwek, mozzarelli czy innego sera także dużo nowych składników, szybko zapiekanych w warunkach komercyjnych, przy zastosowaniu piec opalany drewnem, rozgrzany do bardzo dużej temperatury - i składany na słońce. Pizza Pizza neapolitańska margherita. Valerio Capello Jedną z najniższych i znacznie tradycyjnych pizz jest Margherita, która stanowi zwieńczona pomidorami lub sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią. Popularna legenda głosi, że pozostawiła ona nazwana od królowej Margherity, żony Umberto I, o której podobno podobał jej się łagodny, świeży smak, a dodatkowo fakt, że jej kolorystyka - zielona, ​​jasna i czerwona - pochodziła od włoskiej flagi. Włochy mają sporo odmian pizzy: rzymska pizza często pomija pomidory (import z powodu XVI wieku) i używa cebuli i oliwek. Liguryjska pizza przypomina pissaladière z Prowansji we Francji, dodając anchois do oliwek i cebuli. Pizza rozprzestrzeniła się jeszcze z Włoch na ważną ilość reszty świata, natomiast w obszarach poza Włochami stosowane dodatki dzielą się w zależności od dostępnych składników i chcianego profilu smakowego. Popularność pizzy w Okresach Zjednoczonych otworzyła się od włoskiej społeczności w Współczesnym Jorku. Pierwsza pizzeria pojawiła się tam w 1905 roku. Po II wojnie światowej przemysł pizerski rozkwitł. Wkrótce jakby nie było wioski bez pizzerii. Kiełbasa, bekon, mielona wołowina, pepperoni, grzyby i papryki to doskonałe dodatki znane wielu Amerykanom, ale składniki tak różnorodne jak rukola, pancetta i trufle dotarły na pizze. Zmiany są często związane z bogatymi krajami w świata, między sprzecznymi z pizzą z istotnym daniem w Chicago i pizzą w ruchu kalifornijskim.


Komentarze: